JL Collins, één van de must-read bloggers in de financiële onafhankelijkheid-beweging, was begin 2018 te gast bij Google Talks. In dit gesprek gaat hij dieper in op de “4%-regel,” simpliciteit*, de fouten die hij decennialang maakte, waarom hij de blog eigenlijk voor zijn dochter schreef, indexfondsen versus stock picking, en meer. 

Collins’ idee in a nutshell:
  1. Maximaliseer je bijdragen aan gouvernementele programma’s (de 401k/IRA’s, zie onder)
  2. Minimaliseer je uitgaven
  3. Steek de rest in brede indexfondsen, zoals VTSAX (Vanguard Total Stock Market Index fund) (of S&P500/IWDA voor Europeanen)

Verder maakt hij een onderscheid tussen de wealth building-fase en de wealth preservation-fase (meer info). In de zogenaamde “bouwfase” beleg je agressief in een breed indexfonds (100% aandelen). In de “behoudfase” ga je van enkel aandelen naar een gezonde mix aandelen en obligaties. In zijn geval is dat 70% aandelen en 30% obligaties, op dit moment.

Je kan de 401k/IRA’s waar ze over praten amper vergelijken met het Belgische pensioenspaarsysteem. Een gemiddelde Amerikaan heeft a) veel meer keuzevrijheid waar zijn geld precies belegd wordt, wat zorgt voor b) meer concurrentie tussen de aanbieders (itt. de erg dure Belgische pensioenspaarfondsen, vaak met 3-5% aan allerhande instap- en lopende kosten), en c) meer “matching” van de werkgever. Net zoals wij bepaalde voordelen ontvangen, denk aan een hospitalisatieverzekering, bedrijfswagen, maaltijdcheques et cetera, kan een Amerikaans bedrijf de inleg van een werknemer “matchen.” Wanneer je dus €5000 per jaar in een 401k spaart, legt je werkgever daar nog eens €5000 bovenop. Er valt veel te zeggen voor de verschillen in beide systemen. Het Amerikaanse systeem geeft meer vrijheid aan het individu; in Europa vallen minder mensen uit de boot.

JL Collins’ meest populaire blogposts:
  1. De stock series
  2. How I failed my daughter
  3. Why your house is a terrible investment
  4. Why you need FU money

Zie ook zijn boek, The Simple Path to Wealth – A roadmap to Financial Independence and a Rich Free Life.

Andere vermeldingen

*Simpliciteit is ook de toets die deze website moet doorstaan. Het is de bedoeling om door de bomen het bos wél nog te zien. Om voor jezelf een duidelijk FIRE-plan te maken zonder (veel) tierlantijntjes.